CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

HITS

Saturday, May 16, 2009

Balik dari Interview

Ini adalah interview aku yg ke dua sepanjang bergelar penganggur nih. Company ni nak kata kecik tak la kecik sgt, dia ada building dia sendiri kat Kg Baru nun. Aku rasa Company ni Cha Ya Nun Alif yg punya.
Interview schedule kul 4 pm, tp aku sampai 3.45 dan terus dibwk masuk kat meeting room. Pastu HR dtg check payslip dan certs. Pastu dia suh aku tunggu, nanti Manager tu dtg interview.
Tunggu punya tunggu pukul 5.45 pm baru nyonya tu dtg interview aku. First impression, aku tak suka nak keje kat situ. Nyonya tu rupanya Procurement Manager, dia pun macam tak berapa berminat nak amik bila tgk payslip aku. Dia kata dorang tak mungkin dpt byr camtu so berapa minimum expectation, aku letak jer la 50% from last salary aku dpt tuh.
Nyonya tu kata in terms of experienced aku takde masalah, tapi yg tak berapa nak best tu bila dia kata, kat sini keje 8.30 pg sampai 6.00 ptg pastu selalunya kene stay back sampai pkl 8 ke 9 tu normal je kat sana. What??!! Ni yg paling aku tak suker kalau keje ngan Cha Ya Nun Alif ni.
Cukuplah 8 taun aku keje cam takde life dulu. Keje pun keje jugak tapi bila sampai masa balik lah. Aku ada laki dan anak yg tunggu kat rumah. Takkan aku nak keje sampai pukul 8, 9 mlm lak mcm orang takde kehidupan kan. Pukul 6.05 ptg interview abis dan aku pun chow.
Kesimpulannya, aku tak minat nak keje kat situ. Inilah Interview paling hampeh pernah aku attend. Dah lah kene tunggu sampai 2 jam, mangkuk betul!
Balik dari Interview, perasaan aku mcm2. Frustrated, benci, confius, takut ntahlah aku pun tak tau nak describe. Perlukah aku berhijrah? Kalau dapat gaji 5 angka, sangguplah aku berhijrah. Dulu target nak dpt gaji 5 angka tu mcm tak mustahil aku capai dlm 2 ke 3 thn ni, tapi bila aku dlm keadaan camni, masih bolehkah tercapai impian aku tu? Tapi aku tak blh patah semangat, kalau kawan aku tu boleh, kenapa aku tak boleh kan. Yang penting aku mesti terus mencuba.
Sorrylah entry ni berjela la pulak. Tapi ni la isi hati aku yg tengah frust dan bengang dgn hidup aku skang.

4 comments:

Mama Shaqeer Wife Khairul said...

sabar2 yang....
ye la..kalau keje dengan puak2 diorang nie cenggitu le...
diorang bukan pikir life kite camne kan...
sok2 dek kemaruk keje kiter lak ader masalah ngan family...sabar aje...
try lelain lak ek..
skang pun goverment dah banyak jawatan kontrak...
try je...sebab mane tau dapat serap tetap kan...:)
try ur best..

TiNiE said...

insya-Allah ada rezeki tak kemana..
y not kalau nak berhijrah??
kalau dah bebetul ready, just go for it!!

CIKPEDOT said...

saba la.. dulu aku p interbiu kat kompeni kap lam nga pun cenggitu gak. gaji nak bagi ciput pastu staff benefit takde.. bayangkan medical takde? pastu cuti tahunan tak sampai 10 hari.. gilo apo.. tapi kompeni oil n gas... ape aaaa

sophia said...

Tq all. Sejuk hati aku baca korangs punya support.